DEBATT

Jeg må be et gråtende barn viske ut leksene sine

- Det som kreves av oss foreldre i dag er helt ukompatibelt med vår moderne hverdag.

HVOR MYE LEKSER: Hvor mye er det forventet at foreldre skal hjelpe, spør kronikkforfatteren.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
HVOR MYE LEKSER: Hvor mye er det forventet at foreldre skal hjelpe, spør kronikkforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg sitter overveldet og motløs i sofaen. Klokken er 23.32 onsdag kveld, og jeg har nettopp sendt ut et fire siders referat fra ettermiddagens foreldremøte.

Ord som leseopplæring, oppfølging, motivering, repetert lesing, modellering, metakognisjon, lesebestilling, ordforråd, «BISON» og «VØL» surrer rundt i hodet mitt (de to sistnevnte er navn på ulike typer verktøy som brukes i opptrening av leseferdigheter hos elevene).

For fjerde år på rad har jeg (og alle de andre foreldrene) fått en to timers innføring i lærestrategier og lese- og skriveopplæringsplaner. Og for fjerde år på rad sitter jeg like vettskremt og provosert tilbake. For det viser seg at disse strategiene tydeligvis er laget like mye for foreldrenes del som for lærernes.

Det forventes nemlig ikke bare at vi spør om barna har gjort leksene (som våre foreldre gjorde da vi var små), nei da, nå stilles det krav til oss om at vi skal ta i bruk alle disse høytravende, pedagogiske prinsippene hjemme i vår egen stue.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer