DEBATT

Dette rammer kvinner

Når vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked i Norge, og midlertidighet rammer kraftigere i kvinnedominerte sektorer, er det et faktum vi må ta med oss

KJØNNSDELT:  Kampen mot frislipp av midlertidige stillinger er kvinnekamp, skriver Patursson.  Foto: Tore Meek, NTB / Scanpix
KJØNNSDELT: Kampen mot frislipp av midlertidige stillinger er kvinnekamp, skriver Patursson. Foto: Tore Meek, NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige tirsdag var Youngstorget fylt av arbeidere som demonstrerte mot Regjeringas forslag om endringer i arbeidsmiljøloven og den foreslåtte utvidede adgangen til midlertidige ansettelser.

I høringsbrevet fra departementet står skrevet: «Kvinner er i større grad midlertidig ansatt enn menn». Intet mer, intet mindre - det var alt Regjeringa ønsket å si om forslagets kjønnede konsekvenser.

Jeg ser for meg Robert Eriksson si til sin rådgiver: «Huffda, la oss forsøke å nevne det så kort at det får passere i stillhet» - eller enda verre: jeg ser for meg Robert Eriksson som leser setningen uten engang å ense det kjønnsperspektivet som skriker i mot ham.

Det er våre folkevalgte som bør påse at alle forslag til lovendringer kjønnstestes. Det er viktig for demokratiet - velgerne fortjener å få vite konsekvensene den politiske styringa.

I de tunge omsorgsyrkene jobber det stort sett kvinner. Jeg vil trekke fram helsefagarbeiderne som en yrkesgruppe som vil kunne rammes av en utvidet adgang til midlertidige ansettelser. Helsefagarbeiderne i Norge gjør en livsviktig samfunnsoppgave. I gjengjeld gir vi dem dårlig lønn og uordnede arbeidsforhold. Da midlertidige stillinger allerede brukes mye når det ansettes helsefagarbeidere, er det rimelig å anta at dette er en av sektorene hvor muligheten til flere midlertidige ansettelser vil benyttes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer