KOMMENTARER

Forstår voksne hva ungdom vil ha?

Ungdomsbok-anmeldelser under lupen.

HENGER HØYT: Uprisen henger høyt for mange ungdomsbokforfattere, fordi det er ungdom som stemmer fram vinneren. Her jubler årets vinner, Thomas Enger, sammen med jurymedlemmene Eirin Eknes (Gimle ungdomsskole) og Maida Zeckanovic (Gulskogen skole). Foto: VIBEKE RØGLER / FORENINGEN !LES
HENGER HØYT: Uprisen henger høyt for mange ungdomsbokforfattere, fordi det er ungdom som stemmer fram vinneren. Her jubler årets vinner, Thomas Enger, sammen med jurymedlemmene Eirin Eknes (Gimle ungdomsskole) og Maida Zeckanovic (Gulskogen skole). Foto: VIBEKE RØGLER / FORENINGEN !LES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kan voksne vite hva som er gode bøker for ungdom? Et evig tema for alle som jobber med barne- og ungdomsbøker, og som har blitt ytterligere aktualisert i høst, både gjennom debatter og en fersk masteroppgave.

Janne Karin Støylen har sammenlignet ungdomsbok-anmeldelser skrevet av profesjonelle kritikere, med vurderinger ungdom har gjort i forbindelse med den årlige Uprisen.

At preferansene til voksne fagfolk og unge lesere spriker, kan ikke overraske noen. Det er bare å sammenligne vinnerne av barnebokkategoriene til for eksempel Kritikerprisen og Brageprisen, med vinnerne av de to litteraturprisene som blir stemt fram av barn og unge.

Sist den ble utdelt, gikk Kritikerprisen til ei bildebok om ei alvorlig syk mor («Førstemamma på Mars»), mens Brageprisen gikk til en ungdomsbok om kreft («Så vakker du er»). «Ungdomsprisene» gikk til to spenningsbøker i grenseland mellom krim og fantasy: Tom Egelands «Katakombens hemmelighet» (Arks barnebokpris) og Thomas Engers «Den onde arven» (Uprisen). Ingen av dem var nominert til «voksenprisene».

Det behøver ikke å bety at de voksne jurymedlemmene er elitistiske litteratursnobber, som ikke bryr seg om hva målgruppa vil ha. Det vil alltid være forskjell på leser- og fagpriser, også når bøker for voksne vurderes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer