Kon-Tiki motsatt vei

I dag, hundre år etter at Thor Heyerdahl ble født, lanseres ekspedisjonen Rahiti. Jeg vil gjøre det ingen har greid i moderne tid. Jeg vil seile tilbake, andre veien. Jeg vil seile fra Påskeøya til Sør-Amerika.

FØLGES: 1947 krysset Thor Heyerdahl og hans mannskap rundt 8000 kilometer av Stillehavet med balsaflåten Kon-Tiki. Bildet er fra 1947. Foto: AFP / NTB Scanpix
FØLGES: 1947 krysset Thor Heyerdahl og hans mannskap rundt 8000 kilometer av Stillehavet med balsaflåten Kon-Tiki. Bildet er fra 1947. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

THOR HEYERDAHLS berømte farkost, «Kon-Tiki», kunne ikke manøvreres - han hadde ikke styring på flåten sin. Likevel kom han fram ved hjelp av havstrømmer og vind, og ekspedisjonen har blitt stående som en bauta.

For åtte år siden gjorde vi det Kon-Tiki-mannskapet ikke klarte, med flåten vår, «Tangaroa». Vi viste ikke bare at søramerikanerne med oldtidsteknologi kunne manøvrere flåtene sine og seile rett på målene sine, vi slo også Kon-Tiki med en måneds raskere seilas.

Siden den gang har slett ikke debatten om førhistoriske oppdagelsesferder over Stillehavet stilnet. Selv er jeg ikke bare opptatt av hvordan sør-amerikanerne kom seg til Polynesia, men hvordan kom de seg tilbake? Og kunne polynesierne seilt til Sør-Amerika, og tatt med seg søtpoteten om andre kulturplanter tilbake til øyene sine? I så fall, hvordan gjorde de det?

Med Rahiti-ekspedisjonen vil vi vise begge deler. Vi vil seile to balsaflåter tur-retur Sør-Amerika - Polynesia. Vi vil vise hvordan den tiende inka med kontroll over kystens balsaflåter, flere hundre i tallet om vi skal tro historiske kilder, på 1400-tallet seilte til øyene i vest for så å returnere hjem til sitt imperium.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer