DEBATT

Hypergamiets problem

Når kvinner har blitt sterkere og mer utdannet enn menn, men fortsatt har krav om at en mann skal være høyere, sterkere og rikere, blir den norske mannen funnet for liten.

EKTESKAP: Kvinner må senke kravene til en partner, se seg i speilet og kanskje være stolt av å være brødvinner, skriver Runar Døving
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
EKTESKAP: Kvinner må senke kravene til en partner, se seg i speilet og kanskje være stolt av å være brødvinner, skriver Runar Døving Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hypergami er en antropologisk betegnelse på at kvinner gifter seg oppover i status. Betegnelsen brukes oftest om kvinner med lavere rang i strenge lagdelte samfunn som gifter seg med eldre menn fra høyre sosiale lag. Fenomenet er vanlig i alle store jordbrukssamfunn, historisk og etnografisk. Men fenomenet er ikke borte i det romantiske kjærlighetsekteskapet til tross for at kjærlighet og samliv ideologisk bør være basert på likhet.

Evolusjonspsykologisk forklares fenomenet med reproduksjon, kvinnen har lang graviditet, mens menn kan få barn lengre, altså søker mannen yngre kvinner, mens kvinner søker trygghet med sterkere og mektigere menn. Kulturelt sett kan det ha et utspring i patriarkatet og mannens posisjon i jordbrukssamfunn, der fysisk styrke er enda mer underordnet sosiale egenskaper og makt, og der jord må fordeles juridisk. At det finnes kulturelle krav om at kvinnen søker en mann som har høyere sosial status enn hun selv, er uansett empirisk påfallende. I Norge har det alltid vært slik.

Kjærlighetsekteskapet gjør at vi ikke liker å studere våre tilbøyeligheter til trygghet og ressurser, verken de psykologiske, kulturelle, biologiske eller sosiologiske. Det er ikke sosialt akseptert å finne en partner strategisk, selv om alle vet at enkleste vei til velstand er å gifte seg rik. Det er heller ikke helt greit å si at man giftet meg oppover. Begrepet «godt gifte» er utdatert, til fordel for individuelle handlinger og magi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer