<strong>NOBELKANDIDAT:</strong> Karl Ove Knausgård er ranket på 32. plass på Ladbrokes' bettingliste, før Nobelprisen i litteratur offentliggjøres i dag.. Foto: Anders Grønneberg
NOBELKANDIDAT: Karl Ove Knausgård er ranket på 32. plass på Ladbrokes' bettingliste, før Nobelprisen i litteratur offentliggjøres i dag.. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

KOMMENTARER

Hvem får Nobelprisen i dag?

Satser du penger på Knausgård, kan du få godt betalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvem får Nobelprisen i litteratur når Peter Englund i dag klokka ett åpner den solide døra inn til Svenska Akademin i Stockholm?

Får Norge enda en av årets priser? Eller går den til en afrikaner som ikke har vært oversatt til norsk på 30 år?

Kenyaneren Ngugi Wa Thiong'o (76) kniver med japanske Haruki Murakami (65) helt på toppen av listene over hvem det lønner seg å sette penger på hos de store bookmakerne på nettet. Denne uka har de vekslet om å ha førsteplassen i dårlige odds.

Deretter er det et sprang til den hviterussiske favoritten Svetlana Aleksijevitsj, albanske Ismael Kadare, den syriske poeten Adonis og franskmannen Patrick Modiano. Mannen i Grotten, Jon Fosse, ligger på sjuende plass hos Ladbrokes. Neste nordmann er verken Per Petterson eller Kjell Askildsen, som har vært med tidligere år, men Karl Ove Knausgård på rundt 32. plass. Satser du en tier på ham, får du 330 kroner tilbake.

Den norske forleggeren Gabi Gleichmann har i sin stall på forlaget Agora to forfattere høyt oppe på lista, algierske Assia Djebar og ungareren Peter Nadas. Han er såpass optimistisk at han holdt et foredrag om sine to favoritter hos Aschehoug klokka 17.00 i går.

Murakami er blitt betegnet som for «lett» for Nobelkomiteen. Han blander populærmusikk og thrillerelementer inn i romanene sine, og det er vanligvis ikke noe for De Aderton i Svenska Akademin. Hva taler til fordel for Ngugi Wa Thiong?o, som bare fins på norsk i en roman som ble oversatt i 1984 under tittelen «Djevelen på korset»? Blant annet at det fins hele fem oversettelser av kenyaneren til svensk, tre av dem utgitt så seint som i juni i år. En fjerde er på gang i oktober.

Man skal ikke kimse av hva svensk åndsliv i sin alminnelighet er opptatt av. I fjor seilte Svetlana Aleksijevitj opp som kandidat etter at en rekke av hennes viktigste dokudramatiske prosaverk var utgitt i Sverige. Legg ellers merke til at den i Norge omstridte Peter Handke ligger side om side med Jon Fosse.

Hvis Fosse får prisen, blir det som dramatiker. Men har komiteen fått med seg at han har sluttet å skrive for teater? Philip Roth er også med som vanlig, tre år etter at han erklærte at han hadde skrevet sin siste bok.

Etter prisen til Alice Munro i fjor, blir vinneren neppe fra USA eller Canada. Sør-Amerika har merkelig nok ikke et eneste navn på bettinglistene. Men hva med Midt-Østen? Amos Oz (som står på lista) eller David Grossmann (som ikke gjør det) burde være glimrende kandidater.

Verdt å merke seg: Svenskene har ingen navn inne på veddemålslistene.

England har John Le Carré, som gjerne kunne få den som en slags oppreisning etter at man neglisjerte hans forgjenger Graham Greene. England har også med Salman Rushdie, mens det britiske samveldet gjør seg gjeldende med forfattere fra Australia, Canada, Wales og Irland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer