LEDER

Noe, men ikke nok

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Statsminister Erna Solberg har pusset opp den blåblå klimaprofilen i løpet av et år i regjering. Fra å være helt tyst om klima for et år siden, til en landsmøtetale i mai der hun lovet å forsterke klimaforliket, via klimaengasjement internasjonalt til trontale og nytt statsbudsjett.Det er positive trekk i klimapolitikken i budsjettet, og det kan man godt anerkjenne regjeringen for. Det satses på regnskog og fornybar energi internasjonalt, togene får et løft og klimateknologifondet styrkes betraktelig. Det kommer etter hvert avskrivingsregler for Enøk-tiltak i hjemmet, noe som vil være et viktig for folk flest.

Men regjeringen får fortjent kritikk fra miljøorganisasjoner og miljøpartier. Kritikken er tredelt. For det første er pengene til de mange gode postene, tynt fordelt. 10 millioner kroner til gang- og sykkelveier fører ingensteds hen, bokstavelig talt. Kollektivsatsingen i byene er ikke i nærheten av det Venstre krever, og de vil også ha mer til tog.

For det andre mangler det en rekke viktige tiltak. Budsjettet gir ikke det grønne skiftet som Venstre er svært opptatt av, der man går i retning av flere grønne skatter og avgifter som erstatning for såkalte røde skatter, som er skatt på arbeid. Her vil man vente på et utvalgsarbeid. Flere av miljøorganisasjonene mener også det er synd at det ikke kommer et karbonfangstanlegg i Norge, her skal man bare satse på teknologiutvikling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer