Idioten

Peter Handke er så langt unna fascismen som det er mulig å komme.

LIVSFARLIG:  - Det ser ut som om Hagtvet vil bedømme litteraturen ut ifra hvilken effekt den har på det politiske. Dette er et instrumentelt litteratuersyn, og det er livsfarlig, skriver Knausgård, om kritikken av Peter Handke, som han er forlegger for. Hagtvet kalte Handke "nyttig idiot". Foto: AFP / Scanpix
LIVSFARLIG: - Det ser ut som om Hagtvet vil bedømme litteraturen ut ifra hvilken effekt den har på det politiske. Dette er et instrumentelt litteratuersyn, og det er livsfarlig, skriver Knausgård, om kritikken av Peter Handke, som han er forlegger for. Hagtvet kalte Handke "nyttig idiot". Foto: AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I debatten om Peter Handke og Ibsenprisen har jeg til nå forsvart hans ytringsfrihet, altså ikke det han har sagt eller skrevet, men bare hans rett til å si det.

Da jeg leste Bernt Hagtvets intellektuelt hjelpeløse og uredelige innlegg om Handke i Dagbladet 7. oktober, hvor alle påstandene som har versert om Handke igjen blir sirkulert, og igjen uten det minste snev av dokumentasjon, sitering eller kildehenvisninger, tenkte jeg at det kanskje er på tide å nærme seg saken selv.

Ikke minst fordi Hagtvet foreslår å dele saken opp i tre spørsmål, hvorav det første lyder: «Hva har Handke sagt og gjort under den pågående konflikten på Balkan?»

Det er det nok mange som lurer på.

Peter Handke har skrevet og utgitt bøker i snart femti år. Siden Hagtvet øser fordømmelse og forakt over Handkes virke som forfatter, uten en eneste henvisning, skal jeg nå i all enkelhet gå gjennom dette forfatterskapet.

Jeg skal skrive litt om hva slags type forfatter Peter Handke er, hva slags type litteratur han skriver, hva han er opptatt av, hvilket verdenssyn og menneskesyn han gir uttrykk for i bøkene, og jeg skal gjøre det på en måte som er etterprøvbar og så redelig som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer