Stjerneforfatter advarer folk mot å skrive romaner

Det fins sju gode grunner til å avstå.

STOR FORFATTER: Javier Marías er en av Spanias ledende romanforfattere, nevnt i forbindelse med Nobelprisen. Han er også en vittig essayist. Foto: PRESS FORLAG
STOR FORFATTER: Javier Marías er en av Spanias ledende romanforfattere, nevnt i forbindelse med Nobelprisen. Han er også en vittig essayist. Foto: PRESS FORLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i den mest hektiske delen av den norske boksesongen. De fleste kanonene er ute på markedet, nå skal de ut til folket. I bokhandlene tårner de antatte bestselgerne seg opp mens andre, ikke antatte bestselgere, blir liggende i en krok. I tillegg til de store forlagene, dukker flere og flere mindre forlag opp, der hvem som helst kan få hjelp til å publisere sine romaner.

«Det kan virke som om alle egentlig har en roman inne i seg,» skriver den spanske forfatteren Javier Marías i en artikkel som sto på trykk i The Three Penny Review i sommer. «Og der burde den trolig forbli.»

Marias er en sterkt påaktet spansk forfatter, oversatt til 40 språk, aktuell på norsk de siste par åra med «Forelskelsene» og «Ond natur, eller med Elvis i Mexico». Marías' artikkel heter «Det er sju grunner til å ikke skrive en roman (og én grunn til å gjøre det)».

For det første, skriver han, fins det allerede altfor mange romaner i verden. Alle disse bøkene forventer å bli lest inn i evigheten. I tillegg dukker tusenvis av nye bøker opp hvert eneste år. For det andre kan hvem som helst som har gått på skolen, skrive en roman, uten noen spesiell utdannelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.