KOMMENTARER

Norge på auksjon

Norge er til salgs. Staten er en utålmodig selger. Private eiere rømmer fra risiko. Det likner et opphørssalg.

TIL JAPAN: Cermaq holdt pressekonferanse nylig i forbindelse med Mitsubishi Corporations tilbud på kjøp av alle aksjene i Cermaq ASA.Her styreleder Rebekka Glasser Herlofsen fra Cermaq og konserndirektør Yutaka Kyoya fra Mitsubishi.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIL JAPAN: Cermaq holdt pressekonferanse nylig i forbindelse med Mitsubishi Corporations tilbud på kjøp av alle aksjene i Cermaq ASA.Her styreleder Rebekka Glasser Herlofsen fra Cermaq og konserndirektør Yutaka Kyoya fra Mitsubishi. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solbergs første, frie statsbudsjett bekreftet at hun langt på vei er en omvendt Robin Hood: De fattige får lite eller mindre. De rike får mye mer. Dette er likevel bare en del av planen. Parallelt vil regjeringen starte et omfattende utsalg av statlige eierinteresser i norske bedrifter. Det blir framstilt som en forsiktig korrigering, men tallene sier noe annet. Øverst på lista står åtte bedrifter som har en egenkapital eller verdi på til sammen 25 milliarder kroner. Disse har driftsinntekter på 51 milliarder kroner og sysselsetter 21000 personer. Eierandelene som skal selges omfatter bl.a. havbruksselskapet Cermaq, eiendomsselskapet Entra, Flytoget, samferdselsforetaket Mesta og aksjene i SAS. I tillegg kommer en lang rekke selskaper der eierandelene skal reduseres.

Salget gjennomføres ikke fordi staten mangler penger eller fordi norske, politiske myndigheter er mot statlige investeringer i private selskaper. Norge går med blendende overskudd og oljefondet er et av verdens største investeringsforetak. Begrunnelsen er politisk: Statens eierandel i norske selskaper skal ned. Det er i seg selv ingen dårlig ide. Det statlige innslaget i norsk økonomi er meget høyt sammenliknet med andre land. Problemet er at regjeringen ikke har noen plan eller strategi for et nasjonalt, privat eierskap. Det meste av det som skal selges vil derfor bli plukket opp av utenlandske finansinteresser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer