ETISK FORSVARLIG? I Dagbladet fredag kritiserte en rekke eksperter i presseetikk de store talkshow-vertene for å intervjue svært gode venner. Faksimile.
ETISK FORSVARLIG? I Dagbladet fredag kritiserte en rekke eksperter i presseetikk de store talkshow-vertene for å intervjue svært gode venner. Faksimile. Vis mer

DEBATT

Underholdning og etikk

Talkshow er underholdning. Dagsrevyen er nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Noen presse-eksperter har kommet i skade for å misforstå totalt hva de uttaler seg om.

I et altfor stort oppslag fredag i Dagbladet påstår selveste generalsekretæren i presseforbundet Kjersti Løken Stavrum, etikkekspert Gunnar Bodahl Johansen og medieforsker Carl Erik Grimstad at talkshow-programledere burde opplyse om de er venner med sine gjester eller helst ikke ha dem som gjester i det hele tatt.

Jeg vet at mange seere tror det er programlederne som lager alle TV-programmer, men jeg trodde virkelig at fagfolk på presse, media og etikk visste at denne type programmer styres av en redaksjon med innholdsprodusent eller vaktsjef som leder. Over det står programmets produsent som ansvarlig.

Programlederen er ofte med i redaksjonen, men har på ingen måte det avgjørende ord når det gjelder hvem som skal være med i programmet, og er derfor heller ikke ansvarlig for resultatet. Det er derimot produsenten, eller sjefen i produksjonsselskapet hvis det produseres utenfor TV-kanalen og ansvarlige redaktør i TV-kanalen. Med denne A4 kunnskapen faller kritikken mot programlederen sammen som et korthus.

Vi ser det som en stor fordel hvis vår programleder er godt kjent med en eller flere gjester. Da opplever vi at den medvirkende fungerer bedre, er mer avslappet og byr uredd på mer enn om de møter en helt ukjent programleder. I talkshow-sammenheng er vi mer interessert i en samtale enn et journalistisk basert nyhetsintervju, og det er kanskje her ekspertene surrer. Vi forbereder alle samtaler. Har egne research team som finner fram informasjon og bakgrunn for samtalen. Er det tid til det, har vi møter med dem på forhånd og skisserer mulige tema. Når programlederen spør vet vi i de fleste tilfeller svaret, men det er ikke det som er viktig for seerne. Det er hvordan gjesten svarer.

Talkshow er underholdning. Dagsrevyen er nyheter. Norge er et lite land med 5 millioner mennesker. Bare noen promiller av disse er kvalifisert til å delta i talkshow, og vi som lager TV kjenner dem alle og dermed bør det etiske spørsmålet være løst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer