DEBATT

De krenkedes diktatur

Vi heiser flagget rent, grått og nøytralt - over et land og et folk som ikke tåler motsigelser, og som bare kjenner én dagsorden.

INTIMITETSTYRANNI: Filosofen Robert Pfaller er kritisk til at vi ikke lenger får si at Pippi Langstrømpes far var negerkonge. Et slikt forbud er ikke frigjørende, men et intimitetstyranni, mener han.
 (NTB-arkivfoto)
INTIMITETSTYRANNI: Filosofen Robert Pfaller er kritisk til at vi ikke lenger får si at Pippi Langstrømpes far var negerkonge. Et slikt forbud er ikke frigjørende, men et intimitetstyranni, mener han. (NTB-arkivfoto) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den østerrikske filosofen Robert Pfaller har nettopp vært i Norge og holdt foredrag på en konferanse om frihet i regi av Universitetet i Oslo. Under sitt besøk uttalte han seg blant annet kritisk til at vi ikke lenger får si at Pippi Langstrømpes far var negerkonge. Et slikt forbud er ikke frigjørende verken for afrikanere eller oss, hevdet han. For når folks private irritasjoner over ord og uttrykk får lov til å diktere lovgivningen på denne måten, ja, så representerer det en form for intimitetstyranni som faktisk virker begrensende på friheten. Vi umyndiggjøres og fratas muligheten til selv å utvikle strategier for å hanskes med ubehag. Svaret på krenkelser er ikke alltid lover, forbud og statlige inngripen, sa han, men for eksempel det å anvende humor.

Ja, vel. Det er greit for ham å si, som selv tydeligvis har humor. Men hva med den store gruppen humor- og humørløse mennesker her i landet, som hver dag utsettes for krenkelser i viser, litteratur, munnhell, teater, film og medier? Hva vil Pfaller at de skal stille opp med? Forstår ikke filosofen hvor krenkende hans innspill er? Jeg går ut ifra at noen snart griper inn og får satt en stopper for slikt, før han får gjort mer skade.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer