KOMMENTARER

USAs mindretallsvalg

USAs valgsystem sliter med lav valgdeltakelse, riggede distrikter og ofte lite reelt å velge mellom.

PRAKT.GERRYMANDER: Illinois fjerde kongressdistrikt er vridd og vendt for å samle områdets hispaniske befolkning i ett distrikt. Det er ett distrikt. De smale stripa til venstre består av midtstripa av en riksvei.
PRAKT.GERRYMANDER: Illinois fjerde kongressdistrikt er vridd og vendt for å samle områdets hispaniske befolkning i ett distrikt. Det er ett distrikt. De smale stripa til venstre består av midtstripa av en riksvei. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

4. november er det valg i USA. Den ærede senator Jefferson Beauregard Sessions III fra Alabama stiller til gjenvalg. Han er senatets femte mest konservative medlem. Likevel kan han uansett føle seg rimelig sikker på seier. Han har nemlig ingen motkandidat. I de øvrige 35 valgkampene for senatet stiller det to kandidater, men heller ikke der er alle valgene like spennende. Fivethirtyeight.com har beregnet oddsene i alle senatsvalgene. I halvparten, eller i 18 valgkamper, er muligheten for seier for favoritten vurdert til høyere enn 99 prosent. I ytterligere fem har favoritten vinnersjanse på over 96 prosent. Da sitter man neppe oppe i spenning på valgnatta.

Går man til Representantenes hus er situasjonen nokså lik. Wikipedia publiserer en oversikt over hvilke distrikter som regnes som sikre for det ene eller andre partiene. De referer til fem organisasjoner som vurder slikt, og der alle fem av disse er enige om at et sete er sikkert, bør det nok kunne regnes som rimelig trygt. Og de er enige om å regne 200 plasser som sikre republikanske og 158 som sikre demokratiske. I Representantenes hus er det 435 plasser. Kampen om 82 prosent av dem er allerede avgjort, gitt at det ikke dukker opp en saftig skandale. Reell kamp er det bare om 77 plasser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer