Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Høyres logiske brist

Høyre må forklare hvordan de har funnet ut at rike blir motivert av mer penger, mens bønder, kulturarbeidere, medier og fattige blir motivert av mindre.

KREVER SVAR: Stortingspolitiker Arild Grande (AP).  
Foto: Berit Roald / Scanpix
KREVER SVAR: Stortingspolitiker Arild Grande (AP). Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

«Slipp bonden fri!» har lenge vært et mantra fra høyresiden. Gjennom mindre statlige overføringer skal bonden bli inspirert til å finne nye inntektskilder og oppdage meningen med et yrke som hittil ifølge høyresiden har vært preget av statsavhengighet og konservering.

«Slipp kulturen fri», hører vi også. Kulturarbeidere med offentlig støtte blir visstnok grepet av en matthet som begrenser kunstnerisk kreativitet og leder inn i uforbeholden hyllest av staten. De må få mindre penger slik at de forstår hva sann kunst er. FrPs kulturpolitiske talsperson Ib Thomsen har uttalt: «God kunst kommer ofte fra sultne kunstnere». Så kom kulturminister Thorhild Widvey med en «gavepakke» til avisene: dere skal få mindre penger! Da oppnår dere større frihet og kan lage bedre aviser! Dette avslører en statsråd så blendet av ideologiske dogmer at hun fullstendig har mistet kontakten med virkeligheten. Påstanden er at produksjonstilskudd til norske aviser hindrer mangfold og setter avisene i et avhengighetsforhold til staten. Dette er både totalt feil og en meget drøy påstand: vi har å gjøre med en medieminister som påstår at norske medier og journalister ikke er uavhengige. Widvey bør enten dokumentere sine påstander eller trekke dem.

Samme argumentasjon ligger til grunn for regjeringens kutt overfor syke og uføre. Ett eksempel er regjeringens forslag til innstramminger i sykelønnsordningen. Et annet er regjeringens kutt i barnetillegget i uføretrygden. Ved å få mindre penger og dårligere ordninger skal syke og uføre bli mer motivert for arbeid og på mirakuløst vis bli friskere.

Men høyresidens motivasjonsteorier gjelder IKKE for de med høye inntekter. Her er det helt motsatt: de trenger MER penger for å bli mer motivert! Derfor foreslår regjeringen at personer med inntekter over 2 millioner kroner får en årlig skattelette på 38 400 kr., mens folk med vanlige inntekter ifølge høyrelogikken skal bli ekstremt motivert av 2 kroner dagen i skattekutt. Hva som motiverer til økt innsats er åpenbart høyst variabelt sett med Høyrebriller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media