KOMMENTARER

Opprørets dyre pris

I juni slapp han ut av fengsel i Kina. Nå blir han hedret med Václav Havels pris i Oslo.

LØSLATT: Demonstranter aksjonerer for den fengslede tibetanske videokativistenr Dhondup Wangchen som ble fengsler i Kina i 2008. I juni i år ble han løslatt. Nå får han en pris av Oslo Freedom Forum. Foto:  AFP / NTB Scanpix
LØSLATT: Demonstranter aksjonerer for den fengslede tibetanske videokativistenr Dhondup Wangchen som ble fengsler i Kina i 2008. I juni i år ble han løslatt. Nå får han en pris av Oslo Freedom Forum. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Han heter Dhondup Wangchen, er tibetaner og ble fengslet av kinesiske myndigheter i forkant av OL i Beijing i 2008. Ved juletider samme år ble han dømt til seks års fengsel for «undergravende virksomhet».

Dhondup Wangchen er selvlært videoaktivist. I Tibet, hvor det ikke engang er tillatt å eie et fotografi av Dalai Lama, dro han rundt med amatørkamera og skjøt 40 timer film. Midtvinters 2007- 2008 reiste han omkring i de øde og østlige delene av fjellandet og intervjuet mer enn 100 vanlige tibetanere om deres syn på det kinesiske OL-eventyret. Nesten ingen ville anonymiseres til tross for at de visste at de risikerte represalier fra myndighetene. Som en av dem sier: «Vi tibetanere som bor i Folkerepublikken Kina er som stjerner på en solfylt dag; vi er usynlige.»

Råmaterialet til dokumentarfilmen ble smuglet ut av Tibet en marsdag i 2008 - tilfeldigvis samme dag som de voldsomme opptøyene i Lhasa startet. Meningen var at den 25 minutter lange filmen, som nå hadde fått tittelen «Leaving Fear Behind», skulle vises for en gruppe utvalgte utenlandske pressefolk i forbindelse med OL-åpningen i august 2008. Jeg var blant de inviterte, men fikk aldri sett filmen. Da vi møtte opp til avtalt tid og sted, var politiet kommet oss i forkjøpet. Nytt sted, ny politirazzia. Slik utviklet dagen seg til en katt- og muslek med politiet. Dhondup Wangchen selv var allerede arrestert og satt i forvaring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer