Moralismelinja

Har du slitt ut kroppen din i arbeidet eller fått en kronisk sykdom, og har tre barn? Synd for deg.

KRITISERER:  Det Stefan Heggelund kaller «arbeidslinja» er snarere en moralistisk kalkulator-linje, skriver Snorre Valen (bildet). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KRITISERER: Det Stefan Heggelund kaller «arbeidslinja» er snarere en moralistisk kalkulator-linje, skriver Snorre Valen (bildet). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyres Stefan Heggelund kan feire en stor seier i statsbudsjettet: Store kutt i barnetillegget til de fattigste uføre.

I forsvar for kuttene, som har vakt frykt og fortvilelse blant noen av landets mest vanskeligstilte, maner Heggelund til å ha «flere tanker i hodet samtidig»:

Han forsikrer alle om at man «fortsatt skal kunne leve et verdig liv». Kun Høyrefolk får det til å virke som en storsinnet gest. At de som rammes av kuttene selv sier at de må selge huset og ikke får råd til å gi sine barn en oppvekst som andre barn har, spiller ingen rolle. Høyres kutt er «verdige».

Så vet vi det.

Han skriver at trygden skal ha en «rettferdig fordelingseffekt». Så selv om de rikeste arvingene i landet kan feire millioner i skattekutt, mens fattige barnefamilier fratas flere titusener av kroner i året, er han veldig opptatt av fordeling, altså.

Han understreker at «trygdesystemet skal ha en legitimitet i storsamfunnet». Som om det ikke er høyresida selv som i årevis har undergravet velferdsstatens legitimitet ved å messe om «offermentalitet», «klientstaten», og at det ikke skal være lønnsomt å bare «skaffe seg tre unger», som arbeidsminister Robert Eriksson nylig uttalte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer