DEBATT

Norge trenger en utviklingsminister

Opprop

Statsminister Erna Solberg leder den første regjeringen siden 1983 uten egen utviklingsminister. De som står bak oppropet krever at ministerposten for utvikling må gjenopprettes. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Statsminister Erna Solberg leder den første regjeringen siden 1983 uten egen utviklingsminister. De som står bak oppropet krever at ministerposten for utvikling må gjenopprettes. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens hovedbudskap i statsbudsjettet er at bistanden skal være effektiv. Å få på plass en egen utviklingsminister er en viktig del av målet.

Da statsminister Erna Solberg for ett år siden presenterte sin regjering, var det den første siden 1983 uten en egen utviklings- eller bistandsminister. Ansvaret for det om lag 30 milliarder store bistandsbudsjettet ble lagt hos utenriksminister Børge Brende. Den da ferske statsministeren beskrev det som «en styrke at Brende skal samordne utviklingssamarbeidet sammen med utenrikspolitikk»..

Nå, ett år etter, mener vi det er på tide at Solberg erkjenner at dette var et feilgrep, og snur. Vi som hver dag jobber for å bidra til bedre levekår i andre deler av verden, opplever at mangelen på en utviklingsminister gjør arbeidet vanskeligere. Prosesser tar lengre tid. Samtidig stiller Norge med mindre gjennomslagskraft ved å sende en statssekretær til møter der andre land stiller med en utviklingsminister.

Utenrikspolitikken og utviklingspolitikken skulle nå gå hånd i hånd. I praksis ser vi at det altfor ofte ender opp med at utviklingspolitikken går i skyggen. Her trengs med andre ord en strukturell endring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer