KOMMENTARER

Obama sendt i isolat

Fra å være demokratenes skinnende stjerne, som utstrålte håp og framtidstro, er president Barack Obama nå sendt i politisk isolat av sine partifeller.

VALGKAMP: President Barack Obama driver valgkamp foran mellomvalgene, her på Chicago State University. Han er ikke like velkommen andre steder. Foto: AFP / NTB Scanpix
VALGKAMP: President Barack Obama driver valgkamp foran mellomvalgene, her på Chicago State University. Han er ikke like velkommen andre steder. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Da han vant presidentvalget i 2008 med 10 millioner stemmer, ble han hyllet som lederen som skulle bringe det demokratiske partiet inn i det 21. århundret med en koalisjon av unge, minoriteter og kvinner. Men nå er den skadeskutte presidenten redusert til en isolert politisk figur. På få år er han gått fra å bli hyllet som en politisk frelser, til å bli sett på som en tung belastning for demokratene som stiller til valg i høstens mellomvalg.

4. november går amerikanske velgere til urnene. Den viktigste kampen i år står om Senatet. 36 av de 100 plassene er på valg, og republikanerne har en god sjanse til å kapre flertallet. Skulle de lykkes, vil forholdet mellom Kongressen og Obama etter alle solemerker bare gå enda mer i vranglås. Mange av republikanerne, som i dag kontrollerer Representantenes hus, har allerede brukt de siste fire åra på å gjøre livet surest mulig for presidenten. Nå kan det gå fra vondt til verre for hardt prøvede Obama.

Med manglende gjennomslagskraft i Kongressen samt en strøm av kriser både hjemme og ute i verden, er Obama blitt så upopulær i store deler av USA at mange kandidater fra hans eget parti ikke lenger vil ha ham i nærheten under valgkampen. Særlig gjelder dette demokratiske kandidater i svært republikanske delstater. For eksempel havnet senatskandidat Alison Lundergan Grimes i Kentucky i en svært pinlig situasjon da hun i et intervju gjentatte ganger nektet å svare på om hun stemte på Obama i 2012. Dette til tross for at hun deltok aktivt i valgkampen hans. Tydeligvis vurderte hun det som politisk selvmord å innrømme at hun stemte på presidenten fra hennes eget parti for åpen mikrofon slik at republikanerne kunne brukt sitatet i sine angrepsreklamer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer