DEBATT

Island + Norge = sant?

Dersom islendingene vil tilbake til Norge, bør vi ta dem imot med åpne armer.

EN DEL AV NORGE?  Etter tusen års skilsmisse kunne det vært tidenes kjærlighetshistorie om Island og Norge ble gjenforent som et rike., skriver Mímir Kristjánsson.  Foto: Siv Johanne Seglem
EN DEL AV NORGE? Etter tusen års skilsmisse kunne det vært tidenes kjærlighetshistorie om Island og Norge ble gjenforent som et rike., skriver Mímir Kristjánsson. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten stiftes det nye partiet Fylkisflokkurinn formelt på Island. Partiet har som formål å gjøre Island til Norges 20. fylke. Fylkisflokkurinn vil gjøre islandsk til offisielt språk og gi islandske statsborgere alle plikter og rettigheter som norske innbyggere har i dag. Rundt én prosent av Islands befolkning er medlem av partiets gruppe på Facebook. Elleve hundre år etter at de første islendingene forlot Norge, kan de altså være på vei tilbake igjen.

Det gjenstår å se hvor stor oppslutning Fylkisflokkurinn får. Men tusenvis av islendinger har allerede stemt med føttene, og vendt tilbake til Norge på egen hånd. Fra 2008 har antallet islandske innvandrere i Norge økt fra 3225 til 7487 personer.

I tillegg kommer alle de islendingene som ikke blir værende, men bare jobber i Norge i kortere perioder. Det høres kanskje ikke så mye ut, men vi snakker om mer enn to prosent av Islands befolkning. Dersom like mange nordmenn skulle forlatt Norge, ville vi vært hundre tusen landsmenn fattigere.

Hva er det som frister islendingene slik med Norge? Historisk har ikke norsk overherredømme hatt noe godt navn på Island. De første islendingene dro fra Norge for å slippe skatt og unnslippe Harald Hårfagres nye kongestyre. Da Alltinget underkastet seg den norske kongen i 1262 var det starten på en syv hundre år lang periode uten islandsk selvstendighet. Den norske kongen monopoliserte all handel til og fra Island, og hemmet dermed landets vekst betydelig. Til gjengjeld lovet han å sende seks store skip fullastet med varer til Island hvert år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer