Nådeløs måling i skolen

I skyggen av skolebyråden går barn til skolen og gruer seg. Hver eneste dag.

AMBISIØS: Utdanningsetatens ambisiøse mål gir sikkert resultater som Anniken Hauglie (t.h.) kan sole seg i, skriver artikkelforfatteren. Her med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og rektor for Sommerskolen Kirsten Riise, på Tøyen skole i sommer.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AMBISIØS: Utdanningsetatens ambisiøse mål gir sikkert resultater som Anniken Hauglie (t.h.) kan sole seg i, skriver artikkelforfatteren. Her med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og rektor for Sommerskolen Kirsten Riise, på Tøyen skole i sommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingen kan spre slikt mørke som den som har sett lyset. Denne lille tristessen får meg til å tenke på de styrende skolepolitikere i Oslo og deres mange disipler: Fullstendig blendet av visjonen om å øke elevenes måloppnåelse, ser de ikke de mørke skyggene som de har kastet over mange barns skolehverdag.

Smarte mål? I klasserommene på skolen til barna mine henger det store plakater. Ved tavlen kan du finne en plakat med skolens mål, som kan være: Jeg jobber konsentrert, raskt og nøye med skolearbeidet eller Jeg har skolesakene i orden og er klar for læring hver dag. Ved siden av henger klassens mål, der det kan stå: Jeg møter forberedt. Jeg er presis. Jeg kler meg etter været. Hver uke byttes disse målene ut med nye. På tavlen kan du lese timens mål - og disse endres selvsagt flere ganger daglig. I noen klasserom finner du også påklistrede lapper på elevenes pulter med individuelle mål, også kalt Mine smarte mål, som skal innfris innen en angitt dato. Et slikt mål kan for eksempel være: Jeg skal få med meg alle beskjeder innen 19. september. Jeg skal holde hendene i fanget for å nå målet mitt. Og så var det ukas faglige mål da, som sirlig oppføres i ukeplanen, og som barna testes i hver fredag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer