Gale spørsmål, tvilsomme svar

Det er lite eller ingenting som tyder på at norsk fotballs seriesystem er noen viktig årsak til at vi har havnet der vi er.

BESTILTE RAPPORT  Leif Øverland, adm.dir i Norsk Toppfotball, som står bak den nye rapporten. «Har det vært vel anvendte penger? Selv om rapporten inneholder flere interessante poenger, er svaret i hovedsak nei», skriver Arve Hjelseth. Foto: Nina Hansen
BESTILTE RAPPORT Leif Øverland, adm.dir i Norsk Toppfotball, som står bak den nye rapporten. «Har det vært vel anvendte penger? Selv om rapporten inneholder flere interessante poenger, er svaret i hovedsak nei», skriver Arve Hjelseth. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det nederlandske analysebyrået Hypercube  har i samarbeid med Norsk Toppfotball (NTF) utarbeidet en analyse som etter noen dystre år skal stake ut veien opp og fram for norsk klubbfotball.

Prosjektet har som formål å optimalisere seriestrukturen, og har etter sigende kostet 100 000 Euro.

Har det vært vel anvendte penger? Selv om rapporten inneholder flere interessante poenger, er svaret i hovedsak nei.

Hovedsakelig er to typer data analysert: Den første delen bygger på samtaler med en lang rekke aktører og interessenter i norsk fotball, mens resten bygger på mer tekniske analyser av pengestrømmer, publikumsoppslutning og sportslig nivå, samt framskrivninger av hvordan disse faktorene vil påvirkes av ulike seriemodeller.

Det fundamentale målet er å gjøre norske klubber mer konkurransedyktige internasjonalt.

Generelt er modellen basert på at sportslige framgang genererer større publikumsinteresse, som gjør fotballen mer interessant for sponsorer, noe som igjen muliggjør ytterligere investeringer for å høyne prestasjonsnivået, etc.

Nå er rett nok ikke det siste leddet i dette resonnementet helt opplagt. I fotball har vi ofte sett at økte pengestrømmer har bidratt til høyere spillerlønninger og vekst i overgangsmarkedet, uten at dette verken har reflektert eller ført til økt sportslig nivå. Som utgangspunkt er det likevel en rimelig forutsetning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer