KOMMENTARER

Uvitenskapens tid er over

Klimasaken handler ikke om tro eller meninger, men om vitenskap. De fleste har skjønt det.

MENNESKESKAPT: FNs klimapanel regner det for overveiende sannsynlig at temperaturendringene på jorda er menneskeskapte, og vil få konsekvenser. Her, London innhyllet i smog. Foto: AP Photo/Matt Dunham.
MENNESKESKAPT: FNs klimapanel regner det for overveiende sannsynlig at temperaturendringene på jorda er menneskeskapte, og vil få konsekvenser. Her, London innhyllet i smog. Foto: AP Photo/Matt Dunham. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«...Men at menneskeskapte Co2-utslipp påvirker klimaet, der er jeg ikke i tvil. Det er ikke tilfelle.»

Ordene tilhører Hans Borge, instituttleder for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger. Hans Borge er geolog. Han er med andre ord ekspert på stein. Han er ikke ekspert på klima. Det hindrer ham ikke i å skråsikkert forkaste hele klimavitenskapen.

I klimasaken er det nokså enkelt å finne gode kilder til kunnskap. FNs klimapanel har holdt på siden 1980-tallet, og har skrevet fem hovedrapporter. Den siste er skrevet av over 800 hovedforfattere og flere enn 1000 faglige bidragsytere fra hele verden. Panelet har gjennomgått og presentert kunnskap basert på over 30 000 vitenskapelige publikasjoner. Alle delene har vært på høring — i to runder - og generert nesten 150 000 kommentarer fra fageksperter og myndigheter over hele verden.

Det er et svært grundig arbeid. Og konklusjonen er at det er 95 prosent sannsynlighet for at klimaendringene er menneskeskapt. Aldri har forskerne vært sikrere.

Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, presenterte noen av hovedfunnene på Zero-konferansen i Oslo i går. Nivået på de tre klimagassene karbondioksid, metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800 000 år. Temperaturene har steget tiår for tiår. De menneskeskapte endringene har skjedd i tillegg til de naturlige endringene, og i et rasende tempo. Konsekvensene hvis vi fortsetter som nå, vil bli dårligere vann- og matforsyning i verden, mer ekstremvær som hetebølger og flom, et smeltende Arktis og truede arter både til lands og til vanns. Det er noe usikkerhet om omfanget. Det er grunnen til at klimapanelet har laget ulike scenarier for utviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer