Bare en detalj

Hvorfor lurer så mange på om jeg er jøde?

DEM OG OSS: Det interessante er at så mange tenker at hvis man skriver om jødedeportasjonene, da er man vel jøde selv. 
Som om Holocaust i Norge bare handler om dem, ikke om oss. Illustrasjon: Flu Hartberg
DEM OG OSS: Det interessante er at så mange tenker at hvis man skriver om jødedeportasjonene, da er man vel jøde selv. Som om Holocaust i Norge bare handler om dem, ikke om oss. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det hendt at folk jeg har snakket med har lent seg litt forover, senket stemmen og spurt: «Er du jøde...?» Spørsmålet har kommet opp i forbindelse med boka jeg har holdt på å skrive, om Holocaust i Norge.  Etter at boka kom ut for et par uker siden har jeg fått spørsmålet omtrent en gang om dagen. Fra journalister, fra bekjente, fra vilt fremmede. 

På ett vis kan jeg forstå at folk lurer. Utseendet mitt er ikke helt lett å plassere i en etnisk boks, og etternavnet kan tyde på mye rart. Mange tror tydeligvis at jøder kan gjenkjennes på mørkt hår, briller og sære etternavn. (Jeg kommer fra ordinær norsk bondeslekt, og Michelet er et fransk navn som kom til Norge på 1600-tallet.) 

De som spør har neppe onde hensikter. De fleste unnskylder seg først, som om de vet at det ikke er helt koscher å spørre men at de ikke kan dy seg. Det interessante er at så mange tenker at hvis man skriver om jødedeportasjonene, da er man vel jøde selv. Som om Holocaust i Norge bare handler om DEM, ikke om OSS. Og nettopp slik var det i mange tiår når Holocaust ble skrevet om her i landet. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer