Mangel på kritisk journalistikk

Jeg mener at utenlandsk presse generelt er mer kritisk enn norsk presse i klimasaker.

OGSÅ POLITISK: Jeg vil minne om at FNs klimapanel (ifølge deres egen hjemmeside) både er et vitenskapelig og politisk organ, skriver Borge. Generalsekretær i FN Ban Ki-moon, IPCC-sjef Rajendra Pachauri fra konferansen i København 2. november. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OGSÅ POLITISK: Jeg vil minne om at FNs klimapanel (ifølge deres egen hjemmeside) både er et vitenskapelig og politisk organ, skriver Borge. Generalsekretær i FN Ban Ki-moon, IPCC-sjef Rajendra Pachauri fra konferansen i København 2. november. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets Anne Marte Blindheim skriver i Dagbladet 13. november 2014 «Uvitenskapens tid er over» om at undertegnede er geolog og ekspert på stein og følgelig ikke en ekspert på klima.

La meg først presisere at jeg er matematiker, har arbeidet med geologiske problemstillinger i ca 20 år og jeg er ekspert på numeriske simuleringer over geologisk tid. Det er med bakgrunn i min kompetanse innen simulering at jeg tillater meg å kritisere IPCCs konklusjon.

Som jeg skriver i Dagens Næringsliv 28.april 2014 så svikter IPCCs delrapporter når det klimavitenskapelige grunnlaget svikter. IPCCs konklusjoner er bygget på numeriske simuleringer som etter mitt syn ikke kan benyttes som tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag.

Numeriske modeller og simuleringer vil aldri kunne gjenskape virkeligheten. De har sine begrensninger og resultatene som kommer fra slike beregninger er stort sett det som er bygget inn i dem.

De modellene som IPCC legger til grunn for sine konklusjoner er bygget slik at økt CO2-konsentrasjon i atmosfæren gir økt middeltemperatur. Da er resultatene av begrenset verdi fordi utfallet er gitt på forhånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer