KOMMENTARER

Stillhetens spiral

Endelig vet vi hvorfor kvinner og minoriteter er underrepresentert i den offentlige debatten.

UTSKJELT: Når minoritetsrepresentanter uttaler seg, kommer de negative tilbakemeldingene både fra minoritetsmiljøer og fra majoritetsbefolkningen. Tegning: Finn Graff.
UTSKJELT: Når minoritetsrepresentanter uttaler seg, kommer de negative tilbakemeldingene både fra minoritetsmiljøer og fra majoritetsbefolkningen. Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor er det så få kvinner i debattprogrammene på tv? Tør de ikke uttale seg eller blir de ikke spurt? Hvorfor uttaler minoriteter seg mest om minoritetsspørsmål, og hvorfor kvier de seg sånn for å kritisere sine egne?

Mange har synset mye om ytringsfrihetens kår i Norge. I dag får vi for første gang en grundig empirisk gjennomgang å vise til, når Fritt Ord presenterer sluttrapporten fra sitt monitorprosjekt Status for ytringsfriheten i Norge. Den skisserer en urovekkende utvikling for offentlig ansattes ytringsfrihet og konsekvenser av myndighetenes adgang til overvåking, men også en offentlig debatt med pressefrihet, stadig større mangfold og økt demokratisk deltakelse. Rapporten gir også viktige svar på spørsmålene over.

Minoriteter og kvinner er sterkere representert i den offentlige debatten enn før. Dybdeintervjuer med minoritetsstemmer viser at rommet for å uttale seg om kontroversielle saker er utvidet, også innad i en del religiøse miljøer. De siste fem til ti åra har antall nye stemmer økt betydelig, det er lettere å komme til orde og menigmann har større muligheter til å ytre seg offentlig enn noen gang før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer