Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utilbørlig kortslutning

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye SOS Rasisme er i ferd med å ødelegge det antirasistiske arbeidet i Norge enda en gang. Den gamle organisasjonen er anklaget for medlemsjuks og for å ha mottatt statlige midler urettmessig. Flere sentrale tillitsvalgte er siktet for grovt bedrageri. Etter krav om tilbakebetaling ble SOS Rasisme slått konkurs. Nye SOS Rasisme, der flere av de gamle profilene skal være aktive, demonstrerer igjen en oppsiktsvekkende mangel på dømmekraft. Nye SOS Rasisme har forvillet seg inn i en strid om markeringen av Krystallnatten. I Bergen trakk organisasjonen seg fra arrangementet fordi Anne Sender, tidligere forstander for Det Mosaiske Trossamfund, skulle holde en appell.

Som de fleste oppegående mennesker vil vite er Krystallnatten betegnelsen på det tidspunktet da det tyske naziregimet i 1938 iverksatte voldsomme overgrep mot jøder og jødiskeide forretninger i Tyskland og Østerrike. Markeringen i Bergen for å minnes jødenes skjebne 9. november var et felles arrangement der både religiøse og politiske organisasjoner deltok. Anne Sender var foreslått som taler i egenskap av representant for det jødiske miljøet i Norge.

Det medførte at Nye SOS Rasisme ikke bare trakk seg fra Krystallnattmarkeringen; organisasjonen gjennomførte også en motdemonstrasjon med slagord av typen «Sionisme er rasisme». Samtidig trekkes det linjer fra sionisme til nazisme. Å utestenge personer fra det jødiske samfunnet fra en markering av Krystallnatten er uttrykk for en vulgærargumentasjon med farlige understrømmer. Det er ikke bare søkt - det er helt utilbørlig og bidrar til å forkludre et viktig antirasistisk holdningsarbeid i Norge.

Saken har vakt oppsikt også utenfor landets grenser. Den franske originalen som ble startet i 1984, SOS Rasisme, har forfattet en uttalelse som tar avstand fra den norske «navnebroren» og vil ha seg frabedt en tilsmussing av hedersnavnet. De mener at den norske organisasjonen driver antisemittisk retorikk. Også paraplyorganisasjonen EGAM, som består av antirasister i 30 europeiske land, advarer mot å kalle jøder rasister. Det er en historisk kortslutning som det antirasistiske arbeidet i Norge ikke er tjent med. Norske ungdommer som er engasjert i kampen mot rasisme, bør oppsøke andre arenaer enn Nye SOS Rasisme.