Hvor ny er «den nye litterære bølgen»?

Sakprosaforfattere blir lagt under forskerens mikroskop.

ANALYSERT: Dagbladets reporter Trude Lorentzen er en av ti sakprosaforfattere som blir grundig analysert i Jo Bech Karlsens kommende bok om norsk sakprosa. Hvor mye «litteraritet» og «transparens» fins i hennes bok «Mysteriet mamma»? Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
ANALYSERT: Dagbladets reporter Trude Lorentzen er en av ti sakprosaforfattere som blir grundig analysert i Jo Bech Karlsens kommende bok om norsk sakprosa. Hvor mye «litteraritet» og «transparens» fins i hennes bok «Mysteriet mamma»? Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I faut etre absolutement moderne», skrev poeten Arthur Rimbaud. Det er nødvendig å være moderne. Å fornye seg, uavlatelig. Nytt på nytt. Jakten på det nye har preget kunsten siden Rimbaud, Baudelaire & Co. startet ballet for mer enn 150 år siden.

Stadig nye retninger, nye ismer, nye definisjoner av hva som er moderne. Ingen slipper unna, heller ikke det som med et litt traurig uttrykk er blitt hetende sakprosa. På norsk.

Forskeren Jo Bech Karlsen lanserer 2. desember en ny bok, kalt «Den nye litterære bølgen», med undertittelen «litteraritet og transparens i norske dokumentarbøker 2006-2013». Allerede ved ord som «litteraritet» og «transparens» fins det lesere som kommer til å hoppe av.

Bech Karlsen skriver i forordet: «Denne boken er ingen kioskvelter. Den krever tålmodige lesere som har en genuin interesse for det særegent litterære i dokumentarlitteraturen.» Fins det noe «nytt» å hente her? Jeg er i tvil.

Bech Karlsen, som har forsket på litterær journalistikk i minst 30 år, kanskje lenger, skriver om «nye» forfattere, som «erkjenner at virkeligheten er vanskelig å fange, og at åpenhet om metoder og strategier er den eneste farbare veien».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer