DEBATT

Neste generasjon feller dommen

Den kommende generasjon vil spørre hvorfor vi ikke bygget enda høyere i Bjørvika

PÅ REKKE OG RAD: A-lab arkitekter har designet Barcode-planen sammen med MVRDV og Dark arkitekter. De har også tegnet tre av byggene i Bjørvika i Oslo.
PÅ REKKE OG RAD: A-lab arkitekter har designet Barcode-planen sammen med MVRDV og Dark arkitekter. De har også tegnet tre av byggene i Bjørvika i Oslo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et leserinnlegg med tittelen «Klovneriet i Bjørvika» i Dagbladet (13/11) spør arkitekt Jan Carlsen: «Hvordan forklarer Barcode-designerne - med hverdagslige ord - estetikken i sine byggverk? Eller: Hva mener de om klovneribeskyldningene fra kollega Klaus Schuwerk?»Den tyske arkitekten Klaus Schuwerk, som tegner Nasjonalmuseet, har nemlig uttalt i Morgenbladet at han ser syv klovner når han går forbi Barcode-rekka. Over 50 prosent av byens innbyggere liker derimot denne høyhusbebyggelsen, ifølge en undersøkelse i Aftenposten. Smak til side:Dette gir en fin anledning til å diskutere hva arkitektur handler om.

Vi mener det viktige er hvordan kommende generasjoner vil dømme oss - ikke om andre arkitekter liker det vi tegner. Da blir det førende hva slags byliv byggene skaper rundt seg og hva slags miljøpåvirkning byplanen har på sikt.

Høyt er miljøvennligDet har stor miljøgevinst å bygge høyt ved kollektivknutepunkter. Vi burde kanskje heller diskutere om Barcode-rekka skulle vært høyere. Hva kan vi lære? Beliggenheten ved Oslo S gjør at folk kan reise kollektivt og sette bilen igjen hjemme. Forskning viser nå at de som jobber i Bjørvika produserer bare en femtedel så mye CO2 som det som er gjennomsnittet for arbeidstakere i Oslo. Mindre eksos og svevestøv gir også bedre luftkvalitet for byens innbyggere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer