Instituttleder med feil om klimapanelet

IPCC er ikke et politisk organ, og det skriver heller ikke klimapanelet på sine hjemmesider at de er, slik Hans Borge hevder.

ENDRER KLIMAET: Hvor mange sykler det er i Beijing er usikkert, men det er mer enn fem millioner biler. Og de er med blant klimafiendtlige utslipp. Foto: Andy Wong / AP / NTB Scanpix
ENDRER KLIMAET: Hvor mange sykler det er i Beijing er usikkert, men det er mer enn fem millioner biler. Og de er med blant klimafiendtlige utslipp. Foto: Andy Wong / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere alvorlige feil i innlegget om FNs klimapanel (IPCC) skrevet av leder for Institutt for petroleumsteknologi ved Universitet i Stavanger, Hans Borge, i Dagbladet 18. november. Som nasjonalt kontaktpunkt for klimapanelet i Norge, ønsker vi å gjøre oppmerksom på dette.

IPCC er ikke et politisk organ, og det skriver heller ikke klimapanelet på sine hjemmesider at de er, slik Borge hevder. Klimapanelet er en vitenskapelig organisasjon med 195 medlemsland, opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon og FNs miljøprogram for å vurdere den nyeste vitenskapelige, tekniske og sosio-økonomiske litteraturen som bidrar til å forstå naturlige og menneskeskapte klimaendringer.

Klimapanelet driver ikke egen forskning, men har vurdert over 30 000 vitenskapelige publikasjoner til siste hovedrapport. Vurderingene skal være balansert og relevant for beslutningstakere, men politisk nøytral. Alle rapportene er på omfattende høringsrunder hvor alle som mener de kan bidra med kunnskap kan registrere seg for å gi kommentarer. Forfatterne må behandle alle kommentarene, og alle kommentarer og forfatternes håndtering av de blir offentliggjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer