DEBATT

Det handler om egenverd

Å ikke ta vare på pengene sine er en form for selvskading

PENGELENS: Hvorfor fokuseres det ikke mer på de psykologiske mekanismene bak dårlig privatøkonomi? spør Nora Graff Kleven.
PENGELENS: Hvorfor fokuseres det ikke mer på de psykologiske mekanismene bak dårlig privatøkonomi? spør Nora Graff Kleven. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uken har VG skrevet om den eksplosive økningen i gjeld, betalingsanmerkninger og antall nordmenn som er økonomisk svartelistet.

Jeg tror at dette ikke kun handler om økonomi, tall og kunnskap om debet og kredit. Jeg tror det handler om å lære at man er god nok som man er.

I dag har jeg heldigvis god orden på min økonomi, men det har ikke alltid vært sånn. Mange vonde følelser og vanskelige tanker sto tidligere i veien for at jeg kunne klare å ta gode valg med pengene mine.

Det største hinderet var at jeg lenge følte at jeg ikke fortjente å ha det bra. Dette var et dyptgripende tankesett jeg levde med uten engang å være bevisst på det.

Hodet var fylt av en overbevisning om at jeg selv var verdiløs. Da jeg var yngre besto livet mitt av mange midlertidige nødløsninger.

Jeg brukte mye penger på å forsøke å kjøpe meg lykke eller en identitet fordi jeg var svært usikker på meg selv. Jeg fikk skyldfølelse dersom jeg fikk penger og følte at jeg ikke hadde retten til å forsvare mine ressurser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer