KOMMENTARER

Gudruns metode

Nye småpartier setter dagsorden når de gamle sover i timen. Tvinger et Feministisk Initiativ (FI) seg fram også i Norge?

GRENSEOVERSKRIDENDE:   Leder av feministpartiet  FI i Sverige, Gudrun Schyman, har sørget for at likestillingspolitikk igjen er øverst på dagsordenen.
 Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet
GRENSEOVERSKRIDENDE: Leder av feministpartiet FI i Sverige, Gudrun Schyman, har sørget for at likestillingspolitikk igjen er øverst på dagsordenen. Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den nye regjeringen i Sverige skal føre en «feministisk utenrikspolitikk», har statsminister Stefan Löfven sagt. Han leder en rødgrønn regjering hvor feminisme igjen er et helt sentralt begrep i et Sverige der halve befolkningen erklærer seg som feminister. I Norge er feminisme tvert om i ferd med å bli en politisk belastning, skal vi tro. Tross en historisk mobilisering mot regjeringen siste 8. mars, tør Jonas Gahr Støre knapt nevne ordet likestilling i sitt første alternative statsbudsjett.

Det var situasjonen også i Sverige inntil for noen år sida. Inntil grasrotpartiet Feministisk Initiativ (FI) dukket opp, midt i et blodig oppgjør med den radikale feminismen. Tenk Hjernevask og gang med hundre. Svensk feminisme får likestilling i Norge til å fremstå som barneskirenn. Og da var det noen som ikke la seg flate som de straks gjorde her, men tvert imot sto opp og syntes det fortsatt var en god idé med mer feminisme, ikke mindre.

Det var det overraskende mange som var enig i. Overraskende for de etablerte partiene, som hadde latt seg overbevise av mediedrevet om at feminisme var en tapt sak. I starten de som hadde kjempet for likestilling i flere tiår, etter hvert de unge. Etter hvert veldig mange unge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer