Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stopp hatpraten, Solberg

Myndighetenes defensive holdning i arbeidet mot hatefulle ytringer er farlig.

 MÅ FØLGE OPP:  Erna Solberg har sagt at hun tar utfordringene på alvor. Nå må hun og regjeringen følge opp med handling, skriver artikkelforfatterne fra 14 organisasjoner. Foto: Jacques Hvistendahl
MÅ FØLGE OPP: Erna Solberg har sagt at hun tar utfordringene på alvor. Nå må hun og regjeringen følge opp med handling, skriver artikkelforfatterne fra 14 organisasjoner. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hatefulle ytringer rammer mange og de rammer hardt. Kvinnelige samfunnsdebattanter blir kalt «jævla hore». Muslimer sammenliknes med rotter og søppel. Funksjonshemmede er kostnadsbomber som ikke har livets rett. «Jøde» og «homo» er vanlige skjellsord i norske skolegårder.

Vi representerer 14 organisasjoner som ser hvordan hatefulle ytringer rammer enkeltmennesker hver eneste dag. Vi møter de som føler seg mindreverdige og utrygge etter å ha blitt utsatt for hatefulle ytringer. Vi snakker med dem som ikke orker å delta mer, og som har sluttet å ta telefonen når journalister ringer. Vi møter dem som føler seg ekskludert og uønsket i samfunnet., og som stadig opplever å få merkelappen «feil» eller «farlig» stemplet i pannen. Vi møter dem som har fått vanskeligere liv etter å ha blitt truet og trakassert.

I dag møter vi statsminister Erna Solberg. Vårt budskap er krystallklart: Myndighetenes defensive holdning i arbeidet mot hatefulle ytringer er farlig. Deres svar har vært at trollet sprekker i solen. Ytringene skal bekjempes ved at de kommer til uttrykk offentlig og imøtegås i offentligheten.

Holder det? Nei, dessverre. Forskning viser at tilstedeværelsen av hatefulle ytringer fører til flere hatefulle ytringer. Hatpraten skader enkeltmennesker, grupper og samfunnet vårt som helhet. Personer tvinges ut av samfunnsdebatten, og demokratiet mister viktige stemmer.

De som er tvunget til stillhet og fratatt stemmen sin, og de som trosser hetsen og fortsetter å stå i det, trenger det samme: De trenger en regjering som ser utfordringene og tar dem på alvor. De trenger en regjering som setter av tid, penger og ressurser for å motarbeide hatpraten.

Erna Solberg har sagt at hun tar utfordringene på alvor. Nå må hun og regjeringen følge opp med handling. Vi etterlyser en handlingsplan som tar ytringsfriheten på alvor, og gjør at den blir reell for alle i samfunnet vårt.

Arne Lein, Norges Handikapforbund

Are Saastad, Reform - ressurssenter for menn

Gudrun Eliissá Eriksen Lindi, SNF Samisk Kvinneforum

Marta Trzcinska, Juridisk Rådgivning for Kvinner

Fakhra Salimi, MIRA ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn

John Jeanette Solstad Remø, Menneskerettsalliansen

Mette Ellingsdalen, Landsforeningen We Shall Overcome

Rune Berglund Steen, Antirasistisk senter

Simen Brændhaugen, Unge funksjonshemmede

Lone Alice Johansen, Krisesentersekretariatet

Akhenatonde de Leon, Organisasjonen mot offentlig diskriminering

Anne Sender, Samarbeidsrådet for tros-og livssynssamfunn

Bård Nylund, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner

Sunniva Ørstavik, Likestillings- og diskrimineringsombudet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!