Ytringsfrihet i klimadebatten

Ansatte skal ikke knebles, selv når de har sterke meninger som ligger utenfor eget forskningsfelt, avviker fra flertallets oppfatning, eller fremstår som politisk ukorrekte.

INGET KRAV:  Ansatte må kunne si sine meninger uten at universitetet av den grunn skal ha noe generelt krav på seg til å bevise synspunkt som kommer frem, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
INGET KRAV: Ansatte må kunne si sine meninger uten at universitetet av den grunn skal ha noe generelt krav på seg til å bevise synspunkt som kommer frem, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marius Holm i miljøstiftelsen Zero omtaler Universitetet i Stavanger i sitt innlegg 20. november, i forbindelse med instituttleder Hans Borges uttalelser om klimaendringer og sier at «UiS bør derfor gi Borge muligheten til å utarbeide sin vitenskapelige hypotese». Det tolker jeg som at Holm har en oppfatning om at Universitetet i Stavanger som institusjon mener det samme som Borge. Av den grunn bør UiS angivelig bruke ressurser for å «bevise» påstander i klimadebatten.

Jeg vil derfor presisere at Hans Borges syn på klimaspørsmål er hans egen personlige mening. Det representerer altså ikke noen slags fellesoppfatning ved Universitetet i Stavanger eller Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, hvor både Borge og undertegnede arbeider.

Heller ikke de ansatte ved instituttet som Borge leder vil ha noen sammenfallende mening om klimaspørsmål. Det er faktisk ikke så underlig, for aktivitetene på instituttet dreier seg om petroleumsgeologi og -teknologi, og ikke om klimaforskning.

Jeg, som heller ikke er klimaforsker, velger å forholde meg til det jeg oppfatter er vitenskapelig konsensus på området - nemlig at menneskeskapte klimaendringer er en realitet. Men det er heller ikke et offisielt felles standpunkt fra Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet, selv om jeg er leder der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer