GMO, forvaltning og godkjenning diskuteres omfattende disse dager i og med Klima- og miljøministerens «såkalte» godkjenning av to typer genmodifisert mais. Men hva er de konkrete farene med GMO som er så viktig og skaper slik usikkerhet?
Mange kjenner litt til utfordringene rundt moderne bioteknologi, hvor genmodifiserte organismer (GMO) og deres mulige effekter på miljø og helse har fått mye fokus. De senere år har de internasjonale og nasjonale debattene vært omfattende og i perioder svært opphetet, hvor fagfolk, organisasjoner, bioteknologi-industrien, myndigheter og nasjoner står i mot hverandre.
Det har vært flere konflikter mellom nasjoner i WTO, også blant EU/EØS-landene, hvor Norske myndigheter har tatt standpunkter og deltatt aktivt. Hva er så hovedutfordringene og hvorfor dette fokus på biosikkerhet?
De fleste GMO vi kjenner fra debattene er genmodifiserte planter (GMP) som er blitt, eller er i ferd med å bli dyrket kommersielt ett eller annet sted i verden. Mer enn 90 % av disse GMP er soya, mais, raps og bomull, hvor ca. 90 % av disse igjen er genmodifisert for å tåle ugrasmidler, eller produsere insekts-toksiner for å drepe skadeinsekter.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger