KOMMENTARER

Kvinnene dominerte i 2014

Spellemannprisen opprettet den kjønnsnøytrale prisen «Årets artist» i grevinnens tid.

NUMMER ÉN: Highasakite, anført av vokalist og låtskriver Ingrid Helene Håvik, topper Dagbladets liste over norske album i et år hvor svært mye av den beste musikken ble laget av kvinner. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
NUMMER ÉN: Highasakite, anført av vokalist og låtskriver Ingrid Helene Håvik, topper Dagbladets liste over norske album i et år hvor svært mye av den beste musikken ble laget av kvinner. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I år skal vi komme Susanna Wallumrød i forkjøpet og telle opp kvinneandelen på vår liste over årets beste norske plater:

Åtte av ti er frontet av kvinnelige artister, under eget navn, som frontfigur i band eller som helt sentrale bidragsytere - Röyksopps «Do It Again» med Robyn og In The Countrys Hans Børli-prosjekt med Frida Ånnevik.

Sagt på en annen måte: Det var i grevinnens tid at Spellemannprisen opphevet kjønnsavgrensede kategorier. Årets artist kan fort bli en ren kvinneklasse i år. Og det er helt fortjent.

I lys av sommerens debatt om kvinner i musikkbransjen og de angivelige strukturelle hindringene de møter snus problemstillingen på hodet: Hvorfor kommer de mannlige artistene til kort i år? Hvor blir det av den nye generasjonen av interessante, sterke mannlige frontfigurer? I år står vi altså igjen med Todd Terje og Store P på topp 10-lista.

De ti første er også bare toppen av isfjellet. Blant artister som var nominert i årets kåring finner vi Sandra Kolstad, Susanne Sundfør-produserte Bow To Each Other, Phone Joan, Valkyrien Allstars, Marit Larsen, Sigrid Moldestad og Hedvig Mollestad Trio. Men det er også under her vi finner igjen platene til Nico & Vinz, Onkl P, Motorpsycho og Sondre Lerche.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.