Slik oppdaget jeg den unge Lars Mytting

Sto fram som en pionér innen hillbilly-forskningen.

ELVERUM: Snart er det jul, og Lars Mytting drar til skogs for å hogge årets gran. Nå blir gudbrandsdølen solgt i bøtter og spann og oversatt til all verdens språk. For 25 år siden var han en fremadstormende frilansjournalist i hillbillyland. Foto: Anders Grønneberg
ELVERUM: Snart er det jul, og Lars Mytting drar til skogs for å hogge årets gran. Nå blir gudbrandsdølen solgt i bøtter og spann og oversatt til all verdens språk. For 25 år siden var han en fremadstormende frilansjournalist i hillbillyland. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lars Myttings roman «Svøm med dem som drukner» er et eksempel på smittende fortellerglede og stilistisk snekkerarbeid av første klasse. Det skal man ikke kimse av i ei tid da diktekunsten er under beleiring av skribenter som lener seg tungt på den såkalte virkeligheten; enten den tar form av familiedramaer, reisereportasjer, personlige essay eller historiske undersøkelser.

Ikke et vondt ord om disse sjangrene, men som det het en gang i tida: All makt til fantasien! Den er en av gudenes mest sjenerøse nådegaver.

Suksessen til Mytting har ikke kommet rekende på en fjøl, men på et helt vedlass. Etter romanene «Hestekrefter» (2006) og «Vårofferet» (2010) kom en beskjeden selvhjelpsaffære om hogst, stabling og fyring. Boka «Hel ved» (2011) var en slags helaftens, dokumentarisk blanding av Vazelina Bilopphøggers «Fem fyrer med ved» og Hans Børlis samlede dikt.

Boka ble som kjent den store suksessen bokhøsten 2011. Full pakke for Kagge Forlag. Men hvem hadde egentlig ideen? Var det riktig som Mytting skrev, at han var inspirert av en nabo i full sving med øks og stabling? Langt ifra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer