KOMMENTARER

Putins fortelling om Ukraina slår sprekker

Russisk ultra-nasjonalist ødelegger Putins uskyldige alibi.

HELT SJEF: Igor «Strelkov» Girkin fra som tid som forsvarsminister i Folkerepublikken Donetsk. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File) Scanpix
HELT SJEF: Igor «Strelkov» Girkin fra som tid som forsvarsminister i Folkerepublikken Donetsk. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DEN RUSSISKE fortellingen om konflikten i Ukraina er at ukrainske nasjonalister og nynazister tok makta i et voldelig kupp støttet og betalt av Vesten, mot den lovlig valgte preeidenten, Viktor Janukovitsj. Så kom russerne sine brødte og søstre til unnsetning og annekterte Krim. I Øst-Ukraina sendte de nye «nasjonalistiske og nynazistiske» makthaverne imidlertid stridsvogner og fly mot demonstranter i øst som bare forsvarte for sine kulturelle og politiske rettigheter, som retten til å snakke russisk. Dette er budskapet som har blitt spredd på russisk TV siden mars.

NÅ TALER den mest ytterliggående av opprørerne det offisielle Russland midt imot, og bekrefter langt på vei Ukrainas og den vestlige verdens oppfatningen av hvorden krigen i Øst-Ukraina begynte. Igor Girkin - som har tatt krigernavnet Strelkov, Skytteren - er mannen som igjen skyter fra hofta. I et intervju i forrige uke med det russiske nasjonalistiske tidsskriftet Zaftra - imorgen - tar Strelkov æren for å ha startet det pro-russiske opprøret i øst, og for å ha holdt det ved like.

- JEG VAR DEN som trykket på avtrekkeren og startet krigen. Hvis vår tropp ikke hadde krysset grensa, ville det endte som i Kharkov eller i Odessa, sier han i intervjuet. I storbyene Kharkov og Odessa prøvde også pro-russiske opprørere å ta kontroll med offentlige byggninger med våpen i hånd i april og begynnelsen av mai. Men i motsetning til å Donetsk og i Lugansk ble de slått tilbake av ukrainsk politi og sivile demonstranter som støttet revolusjonen på Maidan-plassen i Kiev.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.