DEBATT

Skadelig synsing

Derfor reagerer vi sterkt på Borges påstander.

UTSLIPPSKILDE: Statfjord-feltet i Nordjsøen.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
UTSLIPPSKILDE: Statfjord-feltet i Nordjsøen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 27. november kommer Hans Borge nok en gang med en rekke feilaktige og udokumenterte påstander. Borge har vært veldig aktiv i høst med å fortelle omverdenen at han ikke tror på IPCC, at han har liten tillit til klimaforskning generelt og at han mener menneskeskapte CO2-utslipp ikke påvirker jordens klima. Han har sågar også kalt anerkjente klimaforskere for løgnere og bedragere.

Vi to som skriver dette innlegget har fulgt klimaforskningen i lang tid og representerer to viktige disipliner innenfor klimaforskningen nemlig meteorologi og geologi. Kikki er en aktiv klimaforsker med stor innsikt i fortidens klimahistorie. Hun har doktorgrad i marin geologi og har publisert en rekke artikler i anerkjente internasjonale tidsskrift, og nå nylig i journalen «Science» der forskningsgruppen hun er med i kom med nye resultater om naturlig klimavariasjon og havets rolle i eldre geologiske perioder som var varmere enn i dag. Siri er ikke klimaforsker, men har en mastergrad i meteorologi og avla nylig doktorgraden i hav-vind teknologi. Denne bakgrunnen kvalifiserer henne ikke til å kalle seg klimaforsker. Hun har da heller aldri opptrådt som klimaforsker.  Dog er hun kvalifisert til å formidle andres forskningsfelt så lenge de er basert på publiserte forskningsresultater, og det er dette ståstedet hun har brukt i klimadebatten. Det er viktig å være tydelige på våre forskjellige roller. Når en formidler meninger og kunnskap bør rollene være avklarte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer