DEBATT

Den virkelige kampen for tilværelsen

Med opp mot én million seere er «Farmen» mer enn et tv-program. Det er norsk sysselsetting på sitt beste.

DET KAN se ut som bare nok et tv-program, men det handler om hundrevis av arbeidsplasser og millioner av skattekroner. Det handler om den virkelige kampen for tilværelsen, skriver filmviter og tv-junkie Brita Møystad Engseth. Foto: TV 2
DET KAN se ut som bare nok et tv-program, men det handler om hundrevis av arbeidsplasser og millioner av skattekroner. Det handler om den virkelige kampen for tilværelsen, skriver filmviter og tv-junkie Brita Møystad Engseth. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

SÅ VAR DET slutt for denne gang. Magnhild visste hvor mange kilo poteter man trenger for å lage én kilo potetmel, og kunne forlate «Farmen» med det mest folkelige og norske som finnes av premier: hytte, SUV og et tv-program som evig forstavelse til navnet sitt. 

FOR MAGNHILD er kampen for tilværelsen over, men for andre fortsetter den. Som en ekte bondegård sysselsetter «Farmen» hundrevis av skattebetalere vi ikke ser, og for disse ble tilværelsen enda litt tøffere med det samme rulleteksten freste over skjermen. I et medielandskap hvor nedskjæringer, budsjettkutt og arbeidsledighet bare er noen klikk unna, har «Farmen» vært livgivende, selv om kommentarfeltene under sakene om «Farmen» skulle tilsi noe annet. «Dusteprogram!» skriker leserne i kommentarfeltet. «Dustesak! Hvorfor skriver dere dustesaker om dusteprogram?!».

MAN MÅ ANTA at dette betyr at leserne ønsker seg flere program og saker om utenrikspolitikk og samfunnsgeografi, for eksempel — noe de gir uttrykk for ved å sørge for trafikk til saker de ikke liker om program de ikke kan fordra. Det er absurd, men også solid norsk, at den interne kranglingen i et realityprogram får lederen av et ekte politisk parti til å invitere deltagerne på en kopp kaffe for å roe gemyttene. Forklar det på engelsk for en tilfeldig turist!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer