DEBATT

De rikeste må bidra

Ingen vinner på at Norge blir med på skattekappløpet mot bunnen.

MÅ BIDRA:  For å holde på velferdsstaten må også næringslivet bidra i spleiselaget. Her er John Fredriksen på terassen utenfor kontorene til Frontline-rederiet på Aker brygge.
MÅ BIDRA: For å holde på velferdsstaten må også næringslivet bidra i spleiselaget. Her er John Fredriksen på terassen utenfor kontorene til Frontline-rederiet på Aker brygge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Scheel-utvalget la i går fram sin utredning om endringer i det norske skattesystemet. Som forventet ut fra bestillingen fra den rødgrønne regjeringen, anbefaler utvalget å senke selskapsskatten fra 27 til 20 prosent. Begrunnelsen er at Norge må henge med i konkurransen når landene rundt oss reduserer satsene, og at bedriftene enkelt kan flytte inntekter og kostnader for å spare skatt.

Mellom 1980 og i dag har europeiske land kuttet selskapsskatten massivt, fra et snitt på 46 prosent til 23 prosent. I fjor satte Sverige selskapsskatten ned til 22 prosent. Snart følger Danmark etter. Vinne konkurransen vil vi uansett ikke gjøre før vi kommer ned til nivået til skatteparadis som Jersey og Caymanøyene .

Den formelle selskapsskatten gir uansett ikke et fullstendig bilde av skattevilkårene for næringslivet. Ser vi på samlet beskatningen av selskaper, inkludert arbeidsgiveravgift, er beskatningen av norske bedrifter på et lavere nivå enn snittet av våre 14 viktigste europeiske handelspartnere. Både Tyskland, Sverige og Frankrike skattlegger sine bedrifter hardere enn det vi gjør i Norge. Ifølge Verdensbanken er Norge Europas tredje beste land å drive næringsvirksomhet i, når det gjelder skattevilkår for næringslivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer