LEDER

Oljefondet ut av kull

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det gikk et sjokk gjennom miljøbevegelsen da et ekspertutvalg ledet av Martin Skancke la fram sine råd om oljefondet og investeringer i kull. Men trolig er ikke situasjonen så kullsvart som de vil ha det til.

Skancke vil ikke råde oljefondet til automatisk å trekke seg ut av kullselskaper, men foreslår alvorlig klimaskade som nytt uttrekkskriterium. Han mener fondet er en bedre eier enn de fleste, og at eieren kan påvirke selskapene best fra innsida. Kull er heller ikke en etisk forkastelig virksomhet i seg selv, framholder han.

Han kan mene hva han vil, det er fortsatt stortingsflertall for uttrekk fra kull. Den grønne alliansen av Venstre, KrF, MDG og Arbeiderpartiet står på sitt, og lover å sørge for at fondet beveger seg bort fra kull. Og det er heller ikke så stor avstand mellom de faglige rådene og de politiske ønskene som enkelte synes å tro. Der de faglige rådene stopper, kommer politikerne inn med sine helhetsvurderinger.

En løsning som nå blir skissert, er nettopp at man ikke går for automatisk utelukkelse, men i likhet med KLP setter en prosentvis grense for hvor mye aktivitet innenfor kull et selskap skal kunne ha for at oljefondet skal kunne være investert. Et attraktivt fond som oljefondet vil kunne utøve vesentlig makt utenfor eierskap, som potensiell eier, med krav om en øvre grense for kullvirksomhet i selskapene. Også som eier, i selskaper som har mulighet til å flytte seg i klimariktig retning. Derimot spørs det hvor mye som kan utrettes i selskaper der hele forretningsideen er kull.

Det at noen uansett vil eie kullselskaper, er et dårlig argument for at våre penger skal forbli investert der. Vi må ta ansvar for vårt. Stadig færre gode eiere vil være denne «noen». Det har betydning i en kullbransje som sliter. Utvalget undervurderer nok også symboleffekten av at oljefondet endrer sin profil.

MDG fremmet i går hasteforslag om å trekke fondet ut av kull. Det er en unødvendig markering. Når verdens største statlige investor skal endre sin investeringsprofil, må det være gjennomarbeidet. I denne saken forutsetter vi at den grønne alliansen holder ord, og ordner opp i løpet av våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer