KOMMENTARER

Har de en liten djevel på skulderen som hvisker «Mere blod! Mere blod!»?

For mange avrevne kroppsdeler gjør leseren nummen.

FLYTTET GRENSER: Filmaktuelle «Hunger Games» har sprengt grensene for hvor mørk ungdomslitteraturen kan bli. Det er helt greit. Men ikke alle de blodige ungdomsbøkene som har kommet etterpå er like spennende. Foto: FILMWEB
FLYTTET GRENSER: Filmaktuelle «Hunger Games» har sprengt grensene for hvor mørk ungdomslitteraturen kan bli. Det er helt greit. Men ikke alle de blodige ungdomsbøkene som har kommet etterpå er like spennende. Foto: FILMWEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I det siste har jeg ofte, særlig mens jeg har lest amerikanske bestselgere for ungdom, fått følelsen av at forfatteren har hatt en liten djevel på skulderen som sitter og hvisker «Mere blod! Mere blod!».

At moderne ungdomsbøker kan være knallharde saker, er gammelt nytt. Men med de siste åras oppsving for dystopi-sjangeren, har ungdomslitteraturen tatt strake veien ned i mørket.

Allerede i 1999 lanserte Sonja Svenson, tidligere sjef for det svenske Barnbokinstitutet, begrepet «idyllofobi» for å beskrive den ekstreme og mørke tendensen i nordiske ungdomsbøker.

Den seiglivede normen om at litteraturen ikke skal «ta livsmotet fra barnet», opprinnelig lansert av den danske filosofen K. E. Løgstrup (1905 — 1981), er på vikende kurs, og ser ikke ut til å gjelde for ungdomsbøkene lenger.

Det er helt greit. Ungdom er ikke barn, de leser gjerne voksenbøker side om side med bøker rettet mot sin egen aldersgruppe. Bøkene speiler samfunnet rundt oss, og litteraturen er godt egnet til å utforske emner som kan være vanskelig å snakke om ellers. Å skulle gjøre bøkene til en frisone for alt som er vanskelig, gir ingen mening.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer