DEBATT

Ny giv mot atomvåpen

Det finnes bare et moralsk forsvarlig standpunkt til atomvåpen. Å forby, avskaffe og destruere dem.

Atomvåpen må forbys,skriver Bård Vegar Solhjell. Foto: National Nuclear Security Administration.
Atomvåpen må forbys,skriver Bård Vegar Solhjell. Foto: National Nuclear Security Administration. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er natt til 6. august 1945 på Tinian-øya i Stillehavet. Bombeflyet Enola Gay — et B29 — tar av mot Hiroshima. Det bærer på en 4 tonn tung atombombe av uran. Klokka 08.15 eksploderer den 600 meter over bakken i sentrum av Hiroshima.

Da jeg besøkte Hiroshima fortalte Seiko Ikeda, 77 år gammel overlevende etter angrepet, om det hun som 12-åring opplevde denne morgenen, ca. 1.5 kilometer fra atombombas episenter: «Jeg ble plutselig omringet av en voldsom lyd og et sterkt lys, og ble revet over ende. Alt ble svart, jeg mistet bevisstheten. Da jeg våknet var klærne mine borte, biter av de hang fast i kroppen. Håret og kroppen min var brent. Skinnet var borte fra kropp og ansikt. Jeg skrek etter hjelp, men det var bare lik og brente lemmer overalt. At jeg var naken hadde jeg ikke energi til å tenke på. Jeg følte først sorg over de døde, men så mistet jeg også denne menneskelige følelsen. Det var for mye død.»

Det var 350 000 menneske i Hiroshima da atombomba ble sluppet. Pr desember 1945 hadde ca. 140.000 mistet livet. Den 8. desember møtes representanter fra verdens stater til den tredje konferanse om de humanitære konsekvensene av atomvåpen. I 2013 tok den rød-grønne regjeringen initiativ til Oslo-konferansen om humanitære konsekvenser av kjernevåpen. Dette markerer starten på det som omtales som «det humanitære sporet», et skifte i det offentlige ordskiftet internasjonalt rundt atomvåpen. Oppmerksomheten er dreid fra atomvåpen som avskrekkingsmekanismer til atomvåpen som brutale, inhumane masseødeleggelsesvåpen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer