KOMMENTARER

Hjelp, vi flyr

SAS-artikkelen er noe av det mest fornuftige og balanserte som er skrevet om Frp av en svenske noensinne. Har Frp lest den, eller har de bare sett på bildene?

FRP, SVERIGEDEMOKRATERNA OG DANSK FOLKEPARTI: Faksimile fra Scandinavian Traveler-artikkelen,
FRP, SVERIGEDEMOKRATERNA OG DANSK FOLKEPARTI: Faksimile fra Scandinavian Traveler-artikkelen, Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Avstanden mellom norsk og svensk offentlighet har vel ikke vært større enn siden den norsk-svenske krigen i 1814. Sverigedemokraternas og Fremskrittspartiets oppslutning i folket er omtrent like stor på begge sider av kjølen, men førstnevnte er en politisk pariakaste og Frp er inne i regjeringsvarmen. Hvordan er det mulig?Vår fremste representant for ideen om felles forbrødring, det en gang så stolte og framgangsrike SAS, akslet den utakknemlige oppgaven med å forklare. I SAS-magasinet Scandinavian Traveler skriver Per Svensson, tidligere kulturredaktør i Expressen og vinner av «Det stora journalistpriset», en artikkel som tar for av de høyrepopulistiske partienes utvikling i de skandinaviske landene. Likhetene, men ikke minst det som skiller. Nyanseforskjellene, som Frp er ivrige etter å påpeke, mellom partier som i manges oppfatning er en og samme ulla.

Per Sandberg mener artikkelen er avskyelig, og oppfordret SAS-ledelsen til å trekke magasinet. Noe de også gjorde. Men er dette noe å reagere på, Frp? I motsetning til andre svenske skribenter, blant andre journalist og historiker Henrik Arnstad som har satt sinnene i kok både i Frp og blant mange norske aviskommentatorer, har SAS-artikkelen en helt annen tilnærming når den skal forklare forskjellen på norsk, svensk og dansk nasjonalisme. Hør bare her:«Medan Sverige efter kriget lät det moderna samhällsbygget bli den stora, egentligen, enda källan till nationell stolthet, och stämplade historieromantik och patriotisk pompa som suspekta och farliga företeelser, var förhållandet till traditionell nationalism ett annat i länder som varit ockuperade och/eller själva direkt indragna i kriget. Där laddades de nationella symbolerna istället med positiv energi av kampen för frihet och oberoende.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer