DEBATT

Pelsdyrnæringen lyver

Derfor var det nødvendig å bruke skjult kamera.

For både mink og rev har den generelle utviklingen i en årrekke gått mot stadig større, men dårligere bemannede farmer.  Foto: Adrian Øhrn Johansen /Dagbladet
For både mink og rev har den generelle utviklingen i en årrekke gått mot stadig større, men dårligere bemannede farmer. Foto: Adrian Øhrn Johansen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Pelsdyrnæringen lyver for politikere, forbedringen næringen har dokumentert er fabrikkert, og dyrene har fått det enda verre på norske pelsdyrfarmer, stikk i strid med hva Stortinget har krevd. Med skjult kamera har jeg de siste to årene klart å dokumentere lovbruddene som næringen har klart å holde skjult til og med for Mattilsynets inspektører.

At dyrene lider på norske pelsdyrfarmer er ingen avsløring — det har vi visst lenge. Skader, tvangsatferd og dyr som er så stresset at de dreper sine egne valper hører med til norsk pelsdyroppdrett. På grunn av den dårlige dyrevelferden har pelsdyrnæringen vært under sterkt politisk press, og for å imøtegå kritikken har næringen iverksatt to konkrete tiltak. Sertifiseringsordningen skal dokumentere at pelsdyrfarmene ikke bryter loven og helsetjenesten for pelsdyr skal sikre at alle pelsdyrfarmer får tre årlige veterinærbesøk. Begge tiltakene har tilsynelatende vært en suksess. Så godt som alle farmene i Norge har fått både sertifikat på at de følger regelverket, og veterinærattester på god dyrevelferd. De imponerende resultatene har vært pelsdyrnæringens viktigste argument overfor politikerne i deres kamp for overlevelse.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer