Thomas Piketty er i Norge i dag for å lansere sin bok «Kapital i det 21 århundre» på norsk. Boka sammenfatter et stort forskningsarbeid og har gitt et viktig bidrag til samfunnsdebatten om inntektsfordeling og skatt i vestlige land.
Boka beskriver hvordan de på toppen av formues- og inntektsfordelingen i vestlige land har trukket fra resten de siste tiårene, slik at fordelingen nærmer seg den svært skjeve fordelingen vi hadde tidlig i forrige århundre.
Piketty peker på at en viktig årsak til utviklingen er redusert skatt på arv, på formue og på høye inntekter, som har gjort det lettere å akkumulere store formuer. Han peker på at handelsliberalisering har bidratt til skattekonkurranse og at også hemmelighold har gjort det vanskeligere å skattelegge kapital. De økte forskjellene skyldes ikke bare økte kapitalinntekter, men også at lønnsforskjellene øker kraftig.
Piketty foreslår blant annet arveavgift og å øke skatten på formue, helst gjennom et internasjonalt samarbeid for å bryte trenden mot stadig økende konsentrasjon av formue.
Også i Norden har de med høyest inntekt og formue trukket fra, men i mye mindre grad enn i de fleste land. I perioden 1975-2007 hadde 1 prosenten med høyest inntekt 47 prosent av samlet vekst i inntekter før skatt i USA, 37 prosent i Canada og over 20 prosent i Storbritannia og Australia. I Norden og en del andre europeiske land er denne økningen 10 prosent og under.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger