Rosa prinsesser og mannlege taparar

Dagens gutar blir ikkje laga for skule.

KJØNNSROLLER: Resultatet er at dagens jenter blir legar og advokatar, mens gutane, tja, begynner med pelsdyroppdrett. Illustrasjon: Flu Hartberg
KJØNNSROLLER: Resultatet er at dagens jenter blir legar og advokatar, mens gutane, tja, begynner med pelsdyroppdrett. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Leikebutikk i julestria. Milde moses. Som om ikkje julehandel i iskaldt desemberregn var eit nattsvart nok konsept i seg sjølv: å presse seg inn i ein leikebutikk, på jakt etter gåver til sine nieser og nevøar, som i aldrane eitt til sju år allereie viser tendensar til å kunne bli anstendige, frie individ og nyttige samfunnsborgarar, berre for å bli sugd rett inn i eit kjønnssegregert univers av søte, lydige husmorjenter og tøffe, rampete piratgutar?

Jesus, surmaga raudstrømpeoppgulp no igjen, tar det aldri slutt, kvifor ikkje berre la gutar vere gutar og jenter vere jenter, i det minste i jula? Jo, fordi det er ikkje berre leiketøysprodusentane som har eit forklaringsproblem. Ei mengd studier gjort med videokamera viser korleis barnehagepersonale umedvite, men systematisk forskjellsbehandlar gutar og jenter. Gutar får merksemd og taletid mens jenter blir ignorert og hysja på. Gutar får hjelp til å kle på seg, mens jenter må klare seg sjølve. Gutar «tar rommet» mens jenter blir gjort til personalets små hjelparar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer