DEBATT

Pelsdyrutvalget — et skinn av troverdighet?

Utvalget har klare bindinger til pelsindustrien og kritiske stemmer og eksperter er holdt utenfor.

REV: Pelsdyrutvalget er for knyttet til bransjen mener Dyrevernalliansen. Foto : Bjørn Langsem / DAGBLADET.
REV: Pelsdyrutvalget er for knyttet til bransjen mener Dyrevernalliansen. Foto : Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvilken fremtid har pelsbransjen i Norge? Utvalget som skal finne ut av dette fremstår dessverre med en kraftig slagside. Det er ikke det vi trenger i denne betente debatten.  

I over ti år har det tårnet seg opp et politisk press. En stadig større andel av befolkningen har tatt avstand fra pelsdyrhold på etisk grunnlag. Den rødgrønne regjeringen kunne tatt beslutningen om å legge ned pelsnæringen. Men i stedet for at Ap og SV sammen nedkjempet Senterpartiet i denne saken, valgte de rødgrønne å nedsette et utvalg for å se på næringens fremtid - eller rammer for en avvikling.  

Så hva kan vi forvente oss av dette utvalget? Dyrevernalliansen har fulgt utvalgets arbeid tett, og er bekymret for prosessen.  

Verken pelsbransjen eller dyrevernorganisasjonene fikk være med i utvalget. Det skulle tuftes på nøytral grunn uten bindinger til næringen. Ved nærmere undersøkelse oppdaget Dyrevernalliansen at flere av utvalgsmedlemmene likevel har tilknytning til pelsindustrien.   En av forskerne i utvalget har i flere år jobbet for Welfur-prosjektet til European Fur Breeders Association, som er et samarbeidsorgan for pelsdyroppdrettere. Senest for noen måneder siden representerte han dansk pels på et omfattende lobbystunt i Europaparlamentet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.