DEBATT

Hvitvasking av ekstremisme

Islamistapologetene forsøker å fremstille det som om det er en avgrunn mellom radikal og konservativ islam. Det er i beste fall en grov forenkling.

Lars Akerhaug mener at flere norske samfunnsdebattanter, inkludert Lars Gule (bildet), er islamapologeter. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
Lars Akerhaug mener at flere norske samfunnsdebattanter, inkludert Lars Gule (bildet), er islamapologeter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lederen for Norges største muslimske organisasjon, Fahad Qureshi, anklager jevnlig meningsmotstandere for å være «fiender av islam» og mener det er galt å skille mellom islam og politikk.

Likevel ser mange ut til å være mer opptatt av å bagatellisere ideologien Islam Net står for.

Olav Elgvin, en wonderboy i norsk akademia, sier til Klassekampen 27. november i år at Islam Net står for en «moderat, myk salafisme». Elgvin trekker et dypt skille mellom grupper som Profetens Ummah på den ene siden, og ikke-voldelige bevegelser som Islam Net på den andre.

Uttalelsen fra Elgvin er et eksempel på at enkelte akademikere har problemer med å kjenne igjen ekstremisme, selv om de stirrer ekstremistene i hvitøyet. En av Islam Nets mest brukte foredragsholdere er palestineren Haitham al-Haddad, som bor og har opphold i Storbritannia.

Han er lederen for The Islamic Sharia Council, som er et forsøk på å implementere sharialover i Storbritannia på områder som ellers er privatrettslig regulert. Han støtter steining av kvinner og dødsstraff for personer som «forlater islam». Han anbefaler unge kvinner å gå i niqab og tar avstand fra integrering med ikke-muslimer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer