DEBATT

Forbudte følelser

Knausgård skriver om det mange av oss synes er vanskelig å innrømme at vi tenker og føler.

KRITISERES: Kirsti Bergstø kritiserte lørdag Karl Ove Knausgårds uttalelser om kvinner og sex. Hun burde lese seg opp, mener Harald Eia.
KRITISERES: Kirsti Bergstø kritiserte lørdag Karl Ove Knausgårds uttalelser om kvinner og sex. Hun burde lese seg opp, mener Harald Eia. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når du møter et annet voksent menneske, tar du da en kjapp vurdering om du synes han eller hun er fysisk tiltrekkende? Tenker du i et glimt på om du kunne ha ligget med vedkommende, og lurer til og med på hvordan det ville ha vært å gjøre det? Hvis du tenker sånn, er ikke SV partiet for deg. SV mener nemlig slike tanker vitner om «et håpløst menneskesyn».

I anledning et podkast-intervju i Expressen med Karl Ove Knausgård, laget Dagbladet en sak om at Knausgård mente at alle menn som møter en kvinne lurer på hvordan det er å ligge med henne. På lørdag ble så SV's stortingsrepresentant Kirsti Bergstø intervjuet om denne uttalelsen til Knausgård. Her stemplet Bergstø tanken om en erotisk understrøm i mange menneskelige møter som «et hårreisende utsagn» som kan sammenlignes med å tro at «alle menn som henter posten lurer på hvordan det er å stikke tissen inn i brevsprekken». Men Knausgårds ytring er ikke bare dum, understreket SV-representanten. Den er farlig. «Den slags tankegods» advarte hun, «hindrer likeverd og likestilling».

Personlig synes jeg ikke det gjør noe at en stortingsrepresentant benekter og fordømmer alt det rare og upassende som rører seg i det menneskelige sinn. Det er jo ikke i egenskap av menneskekjennere våre politikere er valgt inn på Stortinget. Jeg synes heller ikke det er så farlig at en SV-politiker i praksis er uenig med sitt eget partiprogram som løfter frem viktigheten av å «utfordre etablerte sannheter og sprenge grensene for hva som er normalt og akseptert». For hvem ønsker vel innerst inne å utfordre det man har etablert som en sannhet? For eksempel Bergstøs «sannhet» om at vi mennesker slett ikke går rundt og vurderer hverandre som mulige ligg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer